Sabtu, 15 Disember 2018 [ 4:12:13 PM ]
A- A A+

Default ThemeGreen ThemeRed ThemeYellow Theme

Cetak

Pelan Bandaraya Kuala Lumpur 2020 (PBRKL 2020)

PEMBERITAHUAN PENERIMAAN DRAF PELAN TEMPATAN BAGI WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR

 

Pada menjalankan kuasa yang diberikan oleh seksyen 16 Akta (Perancangan) Wilayah Persekutuan 1982 [Akta 267], Datuk Bandar Kuala Lumpur, dengan kelulusan Menteri, telah menerima draf pelan tempatan bagi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur yang dinamakan Pelan Bandar Raya Kuala Lumpur 2020 pada 5 September 2018.

 

Sesalinan Pelan Bandar Raya Kuala Lumpur 2020 boleh diperiksa atau dibeli pada waktu pejabat di Jabatan Perancangan Bandar Raya, Tingkat 13 Menara DBKL 1, Jalan Raja Laut, 50350 Kuala Lumpur dari 12 November 2018.

 

Fi bagi salinan Pelan Bandar Raya Kuala Lumpur 2020 hendaklah sebagaimana yang ditetapkan dalam Kaedah-Kaedah (Perancangan) Wilayah Persekutuan (Fi Bagi Pembelian Pelan Tempatan) 2018 [P.U. (A)273/2018].

 

Klik di sini untuk maklumat lanjut.

pbrkl-link

Cetak

Penutupan Sementara Dataran Merdeka Kepada Orang Awam

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur akan menutup sementara padang Dataran Merdeka kepada orang awam dan sebarang kegiatan di atasnya bermula daripada 24 Oktober 2018 hingga 2 Ogos 2019 bagi memberi laluan kerja-kerja River of Life Fasa 1.

 

Sehubungan dengan itu, orang awam yang melawati kawasan ini adalah dinasihatkan untuk berhati-hati serta menjaga keselamatan sepanjang kerja-kerja tersebut sedang dilaksanakan.

 

Segala kesulitan adalah amat dikesali.

 

Cetak

Buku Spesis Tumbuhan dan Rempah Ratus Taman Botani Perdana

Buku Spesis Tumbuhan Herba dan Rempah Ratus Taman Botani Perdana telah dilancarkan pada 15 Oktober 2018 oleh Datuk Bandar Kuala Lumpur, Dato’ Nor Hisham Ahmad Dahlan. Buku ini adalah hasil kerjasama Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dengan Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) yang menyenaraikan 106 spesis tumbuhan herba dan rempah ratus serta tumbuhan yang beraroma sebagai panduan kepada pengunjung. Buku ini turut menyatakan kegunaan, habitat dengan maklumat utamanya, nama saintifik dan nama biasa beserta gambar bagi setiap spesis. Buku ini diharapkan dapat memberi manfaat kepada warga kota mengenai kegunaan herba dan rempah ratus dalam kehidupan seharian.

 

Harga Jualan : RM 15

 

Sebarang pertanyaan berkenaan buku ini boleh menghubungi bahagian Pengurusan Pejabat Taman Botani Perdana di talian 03-2276 0432 atau emel .

 

Preview Buku Spesis Tumbuhan Herba dan Rempah Ratus Taman Botani Perdana.

 

cover buku herba